marți, 31 martie 2009

"SI FRUCTELE INGRASA"

"FRUCTE"
Vara avem de ales dintre numeroase fructe şi legume. De aproape 15 ani se vorbeşte de piramida alimentelor care, respectată, asigură o stare stabilă de sănătate şi poate reduce riscul aterosclerozei.
Pentru o persoană cu o greutate normală, consumul de fructe trebuie să fie de 2-4 porţii pe zi. Acestea au un conţinut mare de vitamina A (precursor – betacarotenul din morcovi), vitamina C (citrice, ardei gras), folaţi, potasiu (din roşii) şi magneziu (bananele), fibre etc. Medicul mai spune că o porţie înseamnă un fruct mediu (măr, banană, portocală), un grapefruit, o jumătate de cană cu cireşe, o felie medie de pepene, un ciorchine de strugure. Unele fructe de sezon au un conţinut bogat în carbohidraţi (caisele - 13%, piersicile -13%, murele - 15%, cireşele, 10-18%), de aceea se recomandă cântărirea lor pentru persoanele cu alimentaţie specială (pacienţii cu diabet zaharat). O precizare bine venită este pentru pepenele roşu şi galben - care are 5-6% glucide.

2 comentarii:

Rodica Botan spunea...

Astept sa se coaca ciresele...si am sa refuz sa citesc orice este scris de rau despre ele...nu-i asa ca n-ai zis nimic rau de cirese?
:)

CAZACU GHEORGHE spunea...

Frumos e acest peisaj, dar si Gustoase fructele si e ceva mai de folos ca orice din lume.....